Sărbătorile de iarnă sunt cele mai așteptate sărbători ale anului tocmai fiindcă aduc cu ele o energie atât de bună, o energie care te face să te simți mai liniștit, mai împlinit, mai fericit, mai iubitor. Mai, mai, mai...
Iar toate astea trec. Deodată. Și te trezești că după această vacanță în care te-ai simțit atât de bine, te cuprinde o stare irevocabilă de stres.
Acest fenomen se întâlnește în viața multor persoane, indiferent de domeniul în care activează, așadar acesta ar fi și primul dintre motivele pentru care ar trebui să înțelegem de ce e important să analizăm această trăire, să înțelegem de la ce pornește și ce am putea face pentru a reduce stresul. Dacă alegem să ignorăm toate aceste aspecte o să ne facem rău nu doar din punct de vedere fizic, dar și psihic fiindcă stresul poate afecta sistemul imunitar, sistemul digestiv și cel reproducător, poate crește riscul unui stop cardiac, dar poate duce și la anxietate, depresie și burnout. Și ca să înțelegem cât de gravă e situația, hai să analizăm numărul cazurilor de depresie și anxietate raportat în 2022. Un studiu (https://www.dspsv.ro/uploads/PromovareaSanatatii/San%20Mintala%202022/Analiza-situatie-Sanatate%20Mintala-2022.pdf ) arată faptul că în 2022 s-au raportat 53,2 milioane de cazuri noi ale persoanelor care suferă de depresie (o creștere cu 27,6% față de 2019) și 76,2 milioane de cazuri noi ale persoanelor care suferă de anxietate (o creștere cu 25,6% față de 2019).
Așadar, în această postare vom învăța cum să stăpânim aceste stări și să nu le lăsăm să ne acapareze corpul și mintea.
De ce ne simțim stresați la început de an?
Tindem să credem că în preajma acestor sărbători ne simțim stresați doar atunci când ne apucăm de pregătiri. Astfel, credem că după ce terminăm cu pregătirile vom scăpa de tot stresul și ne vom putea bucura de noul an cu bine. În ultima vreme însă, am adoptat tot mai multe obiceiuri noi și ne-am concentrat atât de mult pe ele încât începutul noului an a început să reprezinte un stres pentru unii dintre noi, în loc de bucurie. Printre aceste noi obiceiuri, se enumeră:
Setarea obiectivelor pentru noul an;
Dorința de a realiza mai multe lucruri atât pe plan personal, cât și profesional;
Începerea cât mai multor activități.
La o primă analiză, nu pare a fi ceva în neregulă cu aceste obiective. Dimpotrivă, par a fi niște obiective ușor de atins și care ar contribui chiar la dezvoltarea noastră. Așadar, unde e problema defapt?
Ei bine, problema apare atunci când ajungem să exagerăm cu ele. Adică în loc să ne setăm câteva obiective bine detaliate și realizabile pe noul an, noi alegem să ne setăm obiective greu de atins pentru că ne dorim să fim într-un anumit punct, însă nu înțelegem cât mai avem de lucrat până a ajunge acolo și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm. Același lucru se întâmplă și cu dorința de a realiza cât mai multe lucruri atât pe plan personal, dar în special pe plan profesional. Cu alte cuvinte, încercăm să ne setăm un număr mult prea mare de task-uri pe care vrem să le îndeplinim, fără a calcula efectiv posibilitățile reale de a duce la bun sfârșit aceste task-uri sau fără a lua în calcul nevoile neprevăzute care pot apărea pe parcurs. Astfel ne trezim la început de an că ne-am băgat în atât de multe activități, încât nu putem ține pasul cu ele.
Cum reducem stresul?
Acum că am înțeles câteva surse importante de la care pornește tot stresul, hai să vedem ce putem face pentru a-l reduce la minim.
În primul rând, luând în considerare aspectele menționate anterior, putem începe prin a:
reduce numărul de așteptări pe care le avem de la propria persoană pentru anul care vine; Practic trebuie să începem să ne înțelegem pe noi înșine. Ce ar trebui să facem ar fi să înțelegem în ce punct ne aflăm, unde vrem să ajungem și care ar fi numărul de obiective pe care le-am putea îndeplini în acest an pentru a fi mai aproape de scopul nostru final. Ce nu ar trebui să facem ar fi să ne punem ca scop îndeplinirea tuturor obiectivelor necesare pentru a ajunge la scopul final în anul care urmează. Reducem numărul de așteptări ca să putem atinge tot ce ne-am propus și ca să nu ne cuprindă stări de anxietate că avem prea multe de făcut și prea puțin timp.
începe să ne intrăm în ritmul normal de lucru cu câteva zile înainte de terminarea vacanței; Cu alte cuvinte, să începem să ne obișnuim cu ritmul de lucru care va urma. Putem face asta prin realizarea unor task-uri mici în ultimele zile din vacanță. În felul acesta nu ne vom simți prea epuizați în primele zile de activitate și vom scăpa de stările de oboseală, anxietate sau chiar depresie care ne-ar putea cuprinde. Fiind obișnuit cu relaxarea, corpul nostru nu va înțelege de ce deodată am început să lucrăm atât de mult și va încerca din răsputeri să ne facă să ne întoarcem la starea dinainte pentru că atunci îi era mai bine. Tocmai de aceea ar trebui să luăm lucrurile pas cu pas și să nu încercăm să facem imposibilul.
înțelege că „New Year, New Me” nu se realizează deodată în primele zile ale anului; Știm că orice început ne face să fim mai optimiști cu privire la lucrurile care se vor întâmpla, însă trebuie să ne poziționăm cât mai aproape de realitate și să înțelegem că pentru orice ne-am dori să realizăm este nevoie de devotament, disciplină și răbdare. Așadar, dacă observăm că în primele zile sau săptămâni ale anului ni se pare că nu am evoluat deloc și nu am ajuns în punctul în care ne-am dori să ajungem NU trebuie să ne panicăm și să renunțăm la tot. Dimpotrivă, acesta este momentul în care trebuie să înțelegem că pașii mici ne vor duce acolo unde ne dorim și acum este momentul în care trebuie să fim consecvenți și să continuăm să muncim pentru visurile noastre.
ne oferi mai multe momente de relaxare. Indiferent de punctul în care ne dorim să ajungem, știm cu siguranță că trebuie să depunem mult efort pentru asta. Cel mai important însă, este să nu uităm de momentele de relaxare. Chiar dacă ni se pare că nu ne mai rămâne timp nici pentru a respira, trebuie să ne dăm seama de importanța acestor momente pentru corp și trebuie să le implementăm în mod conștient în rutina noastră. Putem începe prin lucruri mici precum introducerea unor obiceiuri seara, înainte de culcare, ca de exemplu: citit, savurarea unei căni de ceai, vizionarea unui film, etc.
2023 e deja aici! Acesta e momentul perfect pentru a pune în aplicare toate sfaturile prezentate în acest articol. Așadar, hai să facem din acest an unul mai bun și mai puțin stresant împreună.