top of page

Descoperind Yoga: Aprofundarea Conexiunii dintre Minte, Corp și Emoții


Explorarea relației dintre corpul fizic și corpul emoțional deține un potențial cu adevărat transformator. Articolul următor împărtășește perspective despre cum practica yoga ajută la accentuarea conexiunii dintre corp și minte, deschizând uși către transformare și echilibru.


În Lumira, credem în importanța conștientizării de sine și a găsirii echilibrului interior. Una dintre tehnicile prin care promovăm aceste valori este yoga deoarece se îmbină perfect cu valorile noastre de a cultiva relația omului cu mintea, corpul și emoțiile.instructor yoga in meditatie la Luminis by Lumira


Ce este Yoga?


Yoga este o practică holistică originară din India, care vizează unificarea minte, corp și esența interioară. Cuvântul "yoga" provine din sanscrita "yuj," semnificând unificare sau legătură. Practica implică combinarea posturilor fizice (asane), tehnicilor de respirație (pranayama), meditației și relaxării, cu scopul de a atinge echilibrul și armonia interioară.


O clasa de yoga poate varia, dar majoritatea se întind pe o perioadă cuprinsă între 45 și 90 de minute. Toate stilurile de yoga înglobează elementele de respirație, poziționare și meditație. În timpul practicii, accentul este pus pe respirație sau pranayama sub îndrumarea atentă a profesorului împreună cu explorarea unei serii de poziții, cunoscute sub numele de asane, menite să îmbunătățească forța, flexibilitatea și echilibrul. În final, meditația oferă o oportunitate de a-ți liniști mintea și a te relaxa profund.yoga asane de incalzire in natura la Luminis by Lumira


Tipuri de Yoga


Există o diversitate de stiluri yoga, fiecare având caracteristici și beneficii unice. Printre cele mai populare se numără:


 • Yoga Hatha: O formă blândă, concentrată pe poziții de bază și tehnici de respirație.

 • Yoga Vinyasa: Implică mișcări fluide de la o poziție la alta, sincronizate cu respirația.

 • Yoga Ashtanga: Mai intensă, presupune o serie specifică de poziții executate într-o anumită ordine.

 • Yoga Restaurativă: Presupune mișcări lente și menținerea îndelungată a pozițiilor pentru relaxare și vindecare.

   


Conexiunea Minte-Corp:


Starea noastră de bine depinde de o conexiune sănătoasă între minte și corp. Corpul nostru, o resursă prețioasă, reprezintă fundația vieții noastre, menținându-ne centrați, echilibrați și prezenți. În momentele de stres sau anxietate, corpul reacționează cu tensiune și respirație superficială. În contrast, starea de relaxare și calm mental se reflectă într-un corp eliberat de tensiune. Yoga acționează ca o punte, facilitând cultivarea conștientizării și a echilibrului între gânduri, emoții și senzații fizice.


Beneficiile Fizice ale Yoga


Asanele, sau pozițiile de yoga, constituie o componentă cheie a acestei practici. Combinate cu respirația controlată, aceste poziții promovează puterea, flexibilitatea și echilibrul. Practicarea regulată a yoga poate îmbunătăți condiția fizică generală, postura și poate ameliora tensiunea musculară. Întinderile ușoare și mișcarea specifică yoga stimulează circulația sanguină, crescând nivelurile de energie și promovând un somn odihnitor.


Bunăstarea Mentală și Emoțională


Yoga transcende sfera fizicului, pătrunzând în domeniile mentale și emoționale ale bunăstării. Combinarea mișcării conștiente, respirației profunde și concentrării în timpul practicii creează un efect calmant asupra minții. Acest lucru duce la reducerea stresului și anxietății, îmbunătățirea clarității mentale și creșterea auto-conștientizării. Prin yoga, învățăm să observăm gândurile fără judecată și să cultivăm o stare de pace interioară.savasana pozitie yoga la Luminis


Cultivarea Atenției Pline de Conștientizare


Prin practicarea atenției pline de conștientizare în timpul yoga, ne învățăm să fim complet prezenți, imersați în fiecare mișcare și respirație. Această conștientizare crescută se transferă în viața de zi cu zi, permițându-ne să fim prezenți și conștienți în interacțiunile noastre, deciziile noastre și în stilul nostru de viață.


Beneficiile Yoga


Yoga îmbrățișează bunăstarea minții, corpului și spiritului. Această practică milenară aduce beneficii notabile pentru fiecare aspect al stării noastre de bine. În ciuda originilor sale spirituale, mulți oameni o adoptă astăzi pentru a combate stresul și a-și îmbunătăți sănătatea fizică. Printre numeroasele avantaje ale yoga se numără:


 • Îmbunătățirea posturii

 • Crescerea flexibilității

 • Scăderea tensiunii arteriale

 • Reducerea ritmului cardiac

 • Ajutor în problemele digestive și intestinale

 • Îmbunătățirea calității somnului și reducerea insomniei

 • Eliberarea tensiunii și reducerea durerilor musculare

 • Ajutor în gestionarea greutății prin pierderea în greutateSalutul Soarelui la Ziua Reconectarii 2023


Concluzii:


Într-o lume axată adesea pe realizările exterioare și obiectivele materiale, este esențial să îți acorzi timp pentru a îngriji conexiunea minte-corp. Yoga oferă un mijloc puternic și accesibil pentru a realiza acest lucru. Prin practicarea regulată, poți experimenta nu doar beneficii fizice, ci și o claritate mentală sporită, o bunăstare emoțională consolidată și o conștientizare profundă. Așadar, pornește într-o călătorie de auto-descoperire și bunăstare holistică prin practica transformatoare a yoga.


În evenimentele anterioare organizate în cadrul asociației, am început ziua energică cu o practică de yoga blândă alături de Adelina Dinu.


Adelina este unul dintre facilitatorii noștri, profesor acreditat yoga din 2018. De atunci Ade predă Hatha Yoga pentru adulți și copii și își continuă studiul de yogin, la care adaugă și elemente studiate din medicina tradițională chineză. Iată ce spune Ade despre cursurile sale de yoga:


"Clasele au la bază conexiunea cu tine prin meditație, tehnici de respirație, asane blânde și relaxare profundă. Dacă nu ai mai făcut yoga și vrei să încerci pentru prima dată, îți trebuie doar un pic de curaj, deschidere și dorință de conectare cu tine. Tot ce trebuie să faci este să vii așa cum ești și să fii cât mai prezent/ă cu tine."

Te așteptăm la evenimentul OASIS | Echilibru și Conexiune din 10 Februarie. Începem cu o sesiune revigorantă de yoga alături de Adelina Dinu, o oportunitate inedită de a te conecta cu propria ta stare de bine. Am pregătit și alte activități captivante de dezvoltare personală, menite să îmbogățească experiența ta.


Pentru mai multe detalii accesează link-ul eventului aici.


Referințe:

Yoga in luminis cu Adelina


Bibliografie:

Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/

51 views0 comments
bottom of page